Wednesday, June 18, 2008

Resepi Kek Lapis Sarawak..


oleh: maryam81 Kek Lapis coklat




Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )
1. 360gm mentega.
2. 1 gelas gula pasir yg tlh dikisar
3. 10 biji telur ayam.
4. 1 ½ gelas tpg gandum
5. 100gm horlick.
6. 1 tin kecil susu pekat
7. 1 sudu makan ovellet
8. 1 botol chocolate paste.( Chocolate Emulco )
9. 1 sudu makan koko
Cara-cara
Masukkan gula & mentega dan pukul hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan tepung dan diikuti dgn horlicks. Pukul hingga sebati. Masukkan susu & ovellet.Pukul hingga sebati.
Bahagi kepada 2 adunan. a) masukkan koko & chocolate paste. b) Biarkan kosong (warna krim)
Alaskan Loyang dgn kertas minyak. Masukkan sesenduk adunan krim kedlm Loyang. Bakar guna api atas & bawah. Jika kek di bahagian atas sudah agak kuning keperangan, Bolehlah di lapis dgn adunan coklat. Buat sehingga habis adunan. Lapisan kedua hingga terkhir guna api atas sahaja.


Nti balik k.long buat untuk mak...

No comments: